29. PRAVIDLO MUŽE NETÝKAVKY

Znáte rostlinu „Netýkavku nedůtklivou“? Když se jí dotknete v době zrání, vystřelí svá semena až do vzdálenosti 3 metrů, jako děti jsme se tím bavily v lesích v Kamýku nad Vltavou, kam jsme jezdily na prázdniny, nikdy mi z paměti nevyprchal ten pocit z negativní reakce na dotek a přesně takto exploduje určitá část mužské populace, kdy při kontaktu plivnou svou jedovatou slinu na dálku, zaručeně přesně a vždy.

Jsou prostě nedotknutelní, nejen že jim nesmíte nic říct, abyste je něčím náhodou neodpustitelně neurazila, protože oni jsou tak příšerně vztahovační, že jakékoliv vaše vyjádření obrátí proti sobě, byť by to byla třeba kritika vaší kamarádky na veřejné síti, vezmou si to osobně, zřejmě se v tom poznají, aniž by to bylo psané o nich, avšak nesmíte na ně ani sáhnout a projevit cit před zraky kolemjdoucích. Chcete-li netýkavkám dát pusu jako poděkování, nahnete se láskyplně k nim a rázem jsou vykulení, jako pes s třídenní zácpou, při pohlazení zavrčí, jen tak tak, že se po vás neoženou zubama a ještě než se podrážděně otočí k odchodu, otřesou se odporem od uší až po ocásek a k tomu třikrát běda, pokud se v noci neudržíte na své polovině postele a natáhnete nožku k nim pod peřinu, v ten moment by vás vzteky sežrali nebo vám rozkopnuli kotník, ale přitom předstírají velmi hluboký spánek a celkem uvěřitelně simulují chrápání. Chápejte, je to jejich půlka postele!

Takovým Marsanům vadí zřejmě i to, že pravidelně dýcháte, smát se s nimi nahlas máte zakázáno, protože je to trapné a hlučné, navíc co by řekli lidi, že? Plakat už vůbec nemůžete, zkrátka jakákoliv mimika obličeje či projev emocí, to není vůbec povoleno, to je tááák neslušné. V tuto chvíli se podle pánů tvorstva chováte stupidně a nekultivovaně a nikdy jim nevysvětlíte, že vaše přirozené chování je o mnoho lepší než jejich strojená škrobenost, že jejich odstup a chladné vystupování působí dojmem, že mají cosi, hluboko zaražené kdesi…

Pravidlo muže netýkavky je všudypřítomná nespokojenost a projevování odporu vůči všemu. Je neustále nešťastný, v nepohodě, takový starý mrzutý bručoun, kterému jen ojediněle rozjasní kamennou tvář milý úsměv. Může mu být dvacet nebo šedesát, nehraje zde roli věk, je vždy ve střehu a hlídá, co děláte špatně, aby vás mohl poučit a opravit, ve svém upozorňování na nedostatky, vás často bude srovnávat s ženami minulými, které byly lepší než vy. Jenže, proč s ním tedy nejsou? Aha! Také vás stále bude přetvářet k obrazu svému, ale problém je, že on vlastně neví, jakou vás chce mít, protože je věčný a neúnavný kritik, nikdy mu nebudete vyhovovat, a to i kdybyste se na hlavu stavěla a po zatřesení z vás padaly zlaté cihly. Místo toho, aby hledal chyby v sobě a zdokonaloval sebe, bude se šťourat ve vašich povahových rysech, říkat vám, jak jste nemožná, jakoby se vás snad musel ujmout z důvodu, že vás nikdo nechce. Omyl! On je tím, který je problémový a plný nedostatků, kvůli nespokojenosti se svou osobou hledá mouchy na vás a snaží se tím zakrýt vlastní lejno v hlavě.

Člověk, který ve vás pořád vidí jen vše negativní a neumí vás pochválit, je trošku jako rejpavý mamánek, který si rovněž nepřizná, že on sám je plný vad, svým nekonečným buzerováním a plakáním, že se mu dostatečně nevěnujete a nemáte ho ráda, je jen zviditelňuje. Když pro něho nejste dobrá, tak proč je s vámi? Možná zkouší i hru na city a zastrašování, že zůstanete sama, pokud od něho odejdete, protože dle jeho slov by jiný muž s vámi už dávno nebyl a máte mu vděčně líbat zadek, že on se obětoval, ale je to jen chabý pokus, jak vás donutit, abyste s ním žila a nedala mu kopačky, uvědomuje si, že on nemá šanci na soužití s jinou ženou, jelikož rodinný život je pro něho náročný, vlastní děti mu lezou na nervy už jenom tím, že existují a na domácí práce je levej, tudíž život starého mládence není nic pro něho. Jistě od kamarádů slyšel, že chlap přežívající dlouho bez ženy stává se po čase opuštěným poustevníkem strádajícím a zmírajícím, z toho důvodu je výhodnější se spárovat, aby měl poklidné a pohodlné stáří. Zkrátka vězte, že pokud byste byla opravdu tak špatná, jak vám předhazuje, už dávno by se s vámi rozešel on, nesnažil by se vás sekýrováním vyštípat z baráku. Ve své zvrácené podstatě vás má rád a raduje se, že dobře zvolil.

Život s netýkavkou je smutný koloběh vysvětlování a popírání vlastního já, v zájmu klidu se přetvoříte výhradně dle jeho nároků, výtek a přání, stanete se robotem, bez toho, abyste se současně cítila i naplněná štěstím a příjemně užívala společné chvíle. Nesobecky se pro něho rozdáte, vše však končí pouze tím, že na vás prskne svůj zákeřný jed. Máte-li ho doma a chcete-li s ním zůstat, buďte ženou chytrou, do uší špunty, přes uši vlasy, s úsměvem sledujte, jak hýbe pusou a bude-li nejhůř, vypusťte do terénu děti, to zaručeně zabere a netýkavka zmizí do svojí truc-komůrky, ať už je to sklep, dílna nebo pracovna, občas ho nechte hlídat děti a zajděte načerpat sílu k sousedce, po dvou třech hodinkách bude rád, že jste se vrátila domů a radostí ani nepípne.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
více v připravované knize

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu