27. PRAVIDLO MUŽE, JENŽ MÁ Z PŘETVÁŘKY MASKU

Jestli něco opravdu ráda nemám, tak je to přetvářka, ale odhalit ji u muže včas je mnohdy zcela nemožné. V době kdy láska kvete a nádherný vztah začíná, je to náročné už proto, že on je s vámi dokonalý, vy jste jím okouzlená a realita je schovaná za pozlátkem, takže nikde není vidět nic znepokojivého. Vše je úžasné a nejúžasnější, má vás rád, na veřejnosti se k vám hlásí, nesnaží se vás zatlouct před známými, schovat se, přejmenovat, neukrývá se náhle za jídelním lístkem, když vrznou dveře v restauraci, ani jiné zhovadilosti neprovádí a představil vás rodičům. Když o vás mluví, nekoktá, zamilovanými pohledy nešetří a dokonce vás i laškovně plácne přes zadek, či políbí do vlasů. Tak kde je tedy problém?

Přichází to až po nějakém čase, zjistíte, že chvíle s rodiči a veřejné předvádění je oblíbená část vašeho soužití, zatímco doma vane chlad, mráz a nuda, pusa a pohlazení stagnuje, kritika vzrůstá a chlap vašeho života vrhá zamilovaný pohled už jen na svíčkovou se šesti. 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

On je spokojený, vypráno, uklizeno, lednice plná a v hrncích na plotně vždy něco k snědku, užívá si domácí pohodu, takové to domácí žvýkání, znáte to a to mu ke štěstí stačí, navíc po tak namáhavé herecké improvizaci, si zaslouží odpočinek, podrbání a minimálně pusinku před spaním. Samozřejmě, že tak to vidí on, je to borec, uměl si to zařídit! Znamená to, že vy jste naopak všechno zvrtala a máte to na doživotí?

Ne, neudělala jste nic špatně, asi vás ani nepřestal mít rád, jen je pro něho důležitější, aby lidi vás nepomluvili, aby všem bylo jasné, jak vám manželské štěstí kvete, jaká je on dokonalá partie, a o vaši osobní vzájemnou spokojenost u rodinného krbu se nestará, v ten moment totiž jeho chování nemá kdo známkovat, nepotřebuje načítat body za iluzi šťastně vypadajícího páru, ani vyvíjet snahu, je ve vegetativním stavu. Je to šokující zjištění, že váš vyvolený má dvě tváře, jedna je určená pouze pro vás, tuhle osobu nikdo nikdy neviděl a neuvidí, hodil jí na vás pár dní po svatbě a svoji druhou tvář, jenž je verzí téměř ideálního muže, kterou vám mazal med kolem pusy po celou dobu chození než vás okroužkoval, tou nyní krmí pouze vaše okolí. Kdyby tak šlo tyhle dva otočit, doma mít toho milujícího gentlemana, byla byste šťastná a vůbec by vám nevadilo, že vaši přátelé ho mají za neurvalého burana, jenže on má své priority nastavené zcela jinak.

A tak se stávají neuvěřitelné situace, jejichž vlivem se občas cítíte jako Alenka v říši divů. Jeden večer se vracíte z úžasného mejdanu, ještě omámená vínem a s břichem bolavým od smíchu, v nádherném rozpoložení a s dobrým pocitem, že se akce vydařila, v uších ještě doznívají slova díků vaší polovičky, radujete se v myšlenkách, protože přijal pozvání na další akci pořádanou za měsíc, avšak jakmile se za vámi zabouchnou vchodové dveře, slyšíte, jak to bylo příšerné, jak se nudil, že příště budete raději doma, než plýtvat časem na tak stupidní večírek. Jindy jste zaskočená jeho útěkem z kina, protože takovou blbost sledovat on prostě nebude a pak ho slyšíte vyprávět na rodinném obědě, jak vás vyvezl na úžasný romantický film, chce se vám fláknout mu jednu po papule a říct všem, že po půl hodině zdrhnul, ale vlivem šoku jste neschopná slova či reakce a on je opět za hvězdu. 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

...on je totiž vaše osobní klíště a cizopasí výlučně a rád pouze na vás, neodsaje se, ani když je přecucaný k prasknutí, můžete ho zkusit vyhladovět, ale nezmůžete nic, bude protivný, náladový, ale jinou kuchyň nevyhledá, bude doživotně celý váš.

Pravidlo muže schovaného za maskou přetvářky je podat dobrý herecký výkon pro sousedy a širokou veřejnost. Je to sobec, kterému je jasné, že v okamžiku rozvodu budou všichni na jeho straně, tleská si, protože tomu zasvětil svůj život, působí dojmem dokonalého muže a to mu ke štěstí stačí. Pokud mu chcete vyhlásit válku, můžete zvolit jeho zbraně a bojovat na jeho půdě, doma odpočívat, šetřit síly a až budete mít obecenstvo, rozehrát své představení, dle dopředu důkladně vypracovaného scénáře, ale nikdy nebudete tak dobrá jako on, má před vámi ohromný náskok a přirozený herecký talent je rovněž jeho velkou výhodou. Postupem času je z něho horší varianta muže Jekyll a Hyde, protože když jste spolu sami, je vždy tyranem a protivou, jeho krásné já, si užíváte pouze ve společnosti jiných lidí a ani to není napořád, vlivem stáří se v něm většinou probudí netykavka a opadne i snaha předvádět svou dokonalost, pak mnozí procitnou a konečně spatří pravou podstatu jeho nitra, ale ve vás to zahubí i poslední jiskřičku naděje, že ho z vás některá šikulka stáhne pod sebe a odvede s kufrem do svých komnat, čímž vám dá svobodu.  

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
více v připravované knize

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu