26. PRAVIDLO MUŽSKÝCH LŽÍ

Urážlivý muž je opředen drobnými nepravdami, které rád používá k tomu, aby nás přesvědčil, že situaci zvládá, že vůbec nebyl uražený a že ho ani trošku neznáme. Je snadné mu nerozumět a neznat ho, protože on sám neví co je pravda, nemá přehled o tom, kdy jakou výmluvu vypustil z úst a co nám o sobě řekl v době, kdy se urazil, jelikož měl malé mozkové zatemnění a neuvažoval jasně. Jsou nějaká pravidla malých mužských výmyslů a dá se to nazývat lží?

Myslím si, že každá žena zná věty typu: „Já ti zavolám.“ a „Ozvu se později.“, to už tak nějak patří k běžné výbavě chlapa, bereme to s rezervou, už víme, že později v překladu znamená „neozvu se vůbec nebo se ozvu za rok, až zjistím, že jsi šťastná s někým jiným „, zaťukáme si na čelo, povíme to kamarádce a jdeme dál. Velmi často páni tvorstva mlží ze strachu, předkládají nám obrázek sama sebe, kterým by v našich očích být chtěli, maskují tím svou přirozenost, nepustí na venek to, co mají hluboko v sobě zakotvené, udržují to skryté, a proto je vyděsí, když jejich pravé já odhalíme. Proč je to vyděsí? ...

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

...A jsme opět u toho, chytrý muž mluví jasně a hned, žádné téma neodsouvá a tím pádem nám ženám nedává šanci vytáhnout v nejméně vhodný okamžik kostlivce ze skříně, za své neduhy se nestydí a hloupě neoblbuje. Je legrační láskyplně sledovat miláčka, jak hledá pohodlnou polohu na gauči, zavírá očka a usíná poté, co si krásně nadlábnul bříško a svalil se naznak, zatímco my sklízíme ze stolu. S úsměvem jdeme umýt nádobí, pak sedneme na hodinku ke své oblíbené knížce za spokojeného chrápání svého druha a znenadání kýchnutím nechtěně probudíme Adama, který má vykulené oči, jelikož neví, která bije a když se omluvíme za jeho probuzení, řekne nám, že nespal, s humorem dodáme: „Ne vůbec ne, na hodinu se zastavil čas a chrčelo v topení, proč nepřiznáš, že jsi spal?“ „Já jsem nespal!“ Je ta lež vážně nutná? 

Marsany ve svém maskování pravdy nezastaví ani intimní chvilky, což bych nechala na jinou kapitolu, ale jedno přesto zmíním. V momentě kdy oba víme, že noc se opakovat nebude pro vzájemný nesoulad, muž dokáže slíbit a na život odpřisáhnout, že opět přijede, protože to bylo úchvatný. Tak teda úchvatný to fakt bylo, ne že ne, katastrofa nehodící se do dívčích románů a prvotřídní mnohahodinový horor s nejasným koncem, křížený s parodií na nejnovější komedii, ale opakovat to? Proboha proč? Vzdejme hold několikaměsíčnímu randění a s úctou to ukončeme, druhý pokus by nás mohl minimálně zabít, a jestli k tomu potřebuješ být princem z pohádky, abys mohl hrdě odejít, tak si zatleskej sám. Je v tuto chvíli důvodem ke lži skutečnost, že Adam nechce Evu zranit faktem, že už se nikdy neukáže? Je pro Evu více zraňující naději dávající lež nebo přímé a okamžité ukončení vztahu, byť z intimních důvodů, leč se zachováním důstojnosti?

Pravidlo mužských lží je všechno popřít, tak to přeci nebylo! A na nás je, abychom pochopili tu jejich pózu, možná to není lež, není to však ani upřímnost. Ve své podstatě je to smutné, máme naoko věřit všemu, co nám o sobě řekli, že nejsou žárliví, urážliví, zapomnětliví troubelíni, nepláčou, nelžou, máme je plácat po rameni a lhát jim do očí, že jsou supermani? Máme podporovat jejich životní krédo, že slibem nezarmoutíš a papír snese všechno nebo jim řekneme, ať odhodí masku primitiva, zapomenou na falešnou přetvářku a jsou CHLAPAMA v našich očích? Jak je máme naučit, že byť nám občas lezou na nervy a máme mnoho poznámek o tom, co se nám na nich nelíbí, že je milujeme právě proto, jací jsou a že nás nekrmí lží, že oceňujeme jejich pravdomluvnost a otevřenost?

Je pro mě záhadou, kam odkráčela z mužů schopnost být sám sebou, vždyť od nás žen vyžadují přirozenost. Lživě se považují za rovné chlapy, ale drobné podvůdky a boudy jim nejsou cizí. Nevím, zda v ráji objevila fíkové listy Eva či její protějšek, ale někde v časech po vyhnání z Edenu potomci prvních lidí začali halit svá těla do šatů, následovali bály a skrývání svých tváří do škrabošek a postupem času došlo k zahalování svých identit do směšných a neproniknutelných celotělových chladných masek.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
více v připravované knize

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu