18. PRAVIDLO ŠŤASTNÉHO SOBCE

Má vás doma a je spokojený, vozí vás po návštěvách, kde hází zamilované pohledy, štípe vás do zadku, abyste se smála, vše dělá jenom proto, aby každému bylo jasné, jak šťastný jste pár. Pro vaše okolí, vám láska jenom kvete, protože on je prostě dokonalý a to společné štěstí je na vás vidět. Ale když pan dokonalý zavře dveře vašeho obydlí, stává se z něho nudný, protivný a nespokojený mrzout, chybí mu spontánnost a přirozená radost. Nic sám neví a neumí, přesto vše kritizuje, vy sice děláte všecičko špatně, ale on sám neudělá vůbec nic, ani vám upřímně neřekne svůj názor, nekomunikuje, je schovaný za přetvářkou a lží ve vlastních pocitech ublíženosti, jelikož podle něho je vaše povinnost, zajistit jeho absolutní blaho bez zbytečných řečí.

Tento sobeček, skrytý za maskou ideála, kterého v sobě vidí, si vás často plete s maminkou, která ho rozmazlovala a trpělivě mu snášela modré z nebe. Dost možná se těšila, až její rozmazlený poklad opustí rodné bydlo a převezme ho jiná opatrovatelka. Dokud vše zvládáte, je spokojený. A vy to opravdu zvládáte, obstarat domácnost, zpacifikovat děti, být vždy usměvavá, prát vařit a hýčkat si to mužské zvířátko. Zlom nastává v okamžiku, kdy vás položí bacil a vyřadí vás z provozu. Vidí, že lezete po čtyřech s nudlí u nosu, že zvládáte postarat se o sebe a o děti, ale už mu nepodstrojujete a to je obrovský průser. Navíc se ani neusmíváte, vaříte obyčejná jídla a on začne být rozčílený, v jeho očích jste najednou lemra líná, co zanedbává povinnosti. Bral si vás domů odolnou, abyste se starala o něho, když má rýmičku, vyžaduje péči a vůbec ho nezajímá, že se plazíte se smrtí na krku. Vy mu teď nabouráváte plán a rušíte mu poklidné soužití. Kvůli vám ho děti ruší a neposlouchají, protože jste je špatně vychovala a neumíte je zkrotit. Nyní jste špatná manželka, což se pozná podle toho, že ve dřezu hromadíte špinavé nádobí, jak to děláte, že nezvládáte jednoduchou ženskou práci? Samozřejmě, že když bydlel sám, nádobí měl také plný dřez, ale on šetřil peníze za vodu a hrnců měl dost, on byl dokonce tak skvělý, že mu stačil jeden hrnek a lžička za týden, to VY jedině VY jste narušila zavedený koloběh, špiníte příbory a kastrůlky, že se nestydíte!

Jelikož neplníte funkce, které jako manželka plnit máte - ne, nejde o sex, s bacilem jste pro něho „fuj“, mohl by to chytit - lednička je prázdná a on má hlad, přemůže se a vyrazí nakoupit.  Ne, opravdu to není tím, že vás má rád, on vám potřebuje ukázat, že je lepší než vy, jelikož zvládá své mužské práce a teď vzal práci i za vás. Co na tom, že jediné co přiveze, jsou potraviny pro něho a svačina do práce, nakoupil? Ano! Tak co máte zas ženský za problém! Jenže vám je blbě a děti mají hlad, tak to nevydržíte a řeknete mu, že je sobec, který myslí pouze na sebe a pro vás a děti nedovezl nic.  „Koupil jsem ti brusinkovou paštiku a uzenou makrelu“ odvětí. Ne, nemá smysl dodávat, že za ty roky s vámi si mohl všimnout, že ryby nejíte a po brusinkách se osypete, ale pod vlivem virózy zmíníte aspoň ty děti, zda koupil jogurty a přesnídávky, právě pro ně. V horečce slabě vnímáte jeho odpověď: „Tak na to jsem zapomněl“.  V agónii z posledních sil zašeptáte: „Takže z celého nákupu pro nás čtyři, máš jen věci pro sebe a chceš mi říct, že nejsi sobec?“  Vy upadáte do spánku, zatímco on uraženě odchází a makrelu bere s sebou. Ale pozor dámy, on nebyl uražený! Dostal chuť na tu makrelu, kterou koupil vám, vůbec mu nerozumíte, jste divná, vyčítavá a vidíte na něm pouze to špatné!

Ženský, netrapte toho chudáčka a nechtěje po něm, aby zapojil mozek, zmapujte dopředu svůj „marodící plán“. Pravda, prvně se budete muset při čtyřicítkách odplazit pro paralen a přežít, pak už to bude brnkačka. Horečka klesne, naskočí vám volných 30 minut na to, abyste uvařila dětem, poklidila, zalila si čaj a před padnutím do postele spolkla další paralen. To je krásné, že? V následné fázi, kdy horečka na pár minut ustoupí, jděte čůrat, jasně stanovte pravidla dětem a připravte večeři! Zapijte paralen! Pravda, nemáte už sice sílu snít o chlapovi, který vás láskyplně pohladí a políbí bez toho, aby se vydesinfikoval, protože ví, že to chytí tak jako tak, když dýcháte společný vzduch v ložnici a donese vám k posteli čaj s citronem, ale ceníte si toho, že „spolubydlící“ vám nehodil spacák do psí boudy, aby vás izoloval a u sebe tak eliminoval riziko nákazy.

Pravidlo šťastného sobce je, včas se o sebe postarat pokud mu onemocní služka, které před x lety s láskou v očích nasazoval prsten a sliboval: „V nemoci i ve zdraví!“. V tu dobu jste pod mlhou zamilovanosti nemohla tušit, že slibujete hlavně vy a že přebíráte po jeho matce povinnost starat se o něho. Už víte, proč všechny matky na svatbách pláčou? Jsou to slzy radosti, jelikož ona ho právě hodila na krk vám.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu